Rzetelna Firma

  Herbaty zielone

herbaty białe herbaty żółte herbaty zielone
herbaty czerwone herbaty czarne herbaty aromatyzowane
--> Kup herbatę! <--

Herbata zielona powstaje z niefermentowanych liści, których przerób następuje bezpośrednio po zbiorze. Liście umieszcza się w specjalnych zbiornikach z parą wodną, co zapobiega fermentacji, następnie zwija się i suszy. Dzięki ominięciu procesu fermentacji, suche liście zachowują swój naturalny ciemnooliwkowo - zielony kolor. Żółtozielony napar działa oczyszczająco.

Najwięcej zielonej herbaty piją Chińczycy. Cała jej produkcja pochodzi z Chin, Japonii i Tajwanu. Zielona herbata występuje w prawie nieskończenie wielu odmianach. Określa się ją czasem mianem "niefermentowana".
W wielu rejonach Chin stosuje się metody ręczne, zwłaszcza do produkcji najlepszych herbat.

Herbata zielona zawiera mnóstwo cennych składników o właściwościach leczniczych, witamin i soli mineralnych.

Herbata zielona przeżywa renesans w Europie, bowiem tutaj dotychczasowe jej spożycie było niewielkie, promuje się jako napój naturalny o walorach zdrowotnych. Najważniejszymi korzyściami zdrowotnymi przypisywanymi zielonej herbacie są:

• obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
• obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
• polepszenie pracy nerek,
• zmniejszenie ryzyka zawału serca,
• pomoc w walce ze skutkami starzenia się organizmu,
• ochrona przed próchnicą zębów i schorzeniami dziąseł.

Do najbardziej popularnych herbat zielonych zalicza się:
Sencha - bardzo popularna japońska herbata o wyjątkowym i wykwintnym smaku. Ma postać długich, wąskich, sprasowanych igieł, rozwijających sie w wodzie. Daje napar jaskrawozielony o łagodnie cierpkim smaku do delikatnie owocowego. Często stanowi bazę do herbat aromatyzowanych.
Sposób zaparzania : 1 płaską łyżeczkę na filiżankę zalać wodą o temperaturze 70-80°C, parzyć 3-4 minuty.

Bancha - japońska herbata o grubych, nieregularnych, żółtobrązowych liściach, często używana jako podstawowy składnik herbat aromatyzowanych.Charakteryzuje się łagodnym, cierpkim, trochę rybnym smakiem.
Sposób zaparzania : 1 lekko czubatą łyżeczkę na filiżankę zalać białym wrzątkiem, parzyć ok.3 minut.

Green Jade Rings - to chińska zielona herbata, która stanowi ucztę nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka. Liście skręcone i suszone na niciach bawełnianych lub konopnych, pod wpływem białego wrzątku rozwijają się, a napar nabiera przyjemnie owocowego charakteru.
Sposób parzenia: 1 łyżeczka na filiżankę. Zalać wodą o temperaturze około 80°C, parzyć około 3-4 minut.

Chun Mee - chińska herbata produkowana w dużych ilościach. Zielone liście, krótkie równomierne herbata o lekko cierpkim korzennym smaku. Czas zaparzania około 3 minut - 1 łyżeczka na filiżankę.

Cui Ya - to wyśmienita herbata chińska z rejonu Anhuis. Swoją nazwę zawdzięcza szmaragdowozielonemu wyglądowi liści. Są one długie, lekko otwarte, z niewielka ilością srebrzystego puchu. Herbata charakteryzuje sie delikatnym i łagodnym smakiem przypominającym słodkie brzoskwinie. Jest jedną z najwspanialszych herbat najwyższej jakości.
Sposób zaparzania: 1 łyżeczka na filiżankę, parzyć około 3-4 minut.