Rzetelna Firma

  Herbaty czerwone

herbaty białe herbaty żółte herbaty zielone
herbaty czerwone herbaty czarne herbaty aromatyzowane
--> Kup herbatę! <--

Tym mianem określana jest niewielka grupa herbat typu oolong, produkowanych w Chinach i na Taiwanie (Formosa). Uważane są za najbardziej aromatyczne herbaty świata. Oolong nie ma smaku cierpkości jak herbaty czarne. Posiada za to wyborny, owocowy smak, bardziej wyraźny niż każda inna herbata Z uwagi na jej musujący charakter, można ją pić z cukrem i cytryną, ale nie wolno używać mleka.

Herbata czerwona łączy w sobie cechy herbat: czarnej - fermentowanej i zielonej - nie fermentowanej. Proces ich fermentacji przerywa się na etapie, kiedy brzeg i końce listków przybierają odcień czerwony, a po zaparzeniu brzegi czernieją, a środki pozostają zielone .

Do najbardziej znanych na rynku herbacianym należą:
Formosa Oolong - czerwona herbata zwana "czarnym smokiem", uprawiana tradycyjnymi metodami na plantacjach Tajwanu, o długich, nieregularnych liściach i wyraźnym, owocowym smaku brzoskwiń. Najlepiej smakuje z cukrem i cytryną; nie gorzknieje i może być pita w dużych ilościach, ponieważ zawiera mało kofeiny.
Sposób zaparzania: 1 łyżeczkę herbaty na filiżnakę zalać przegotowaną wodą, parzyć ok. 3-5 minut.

Pu-erh jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną. Nazwa Pu-erh pochodzi od miejscowości Puer w prowincji Yunnan.W odróżnieniu od innych herbat, które powinny być świeże, Pu-erh musi leżakować w odpowiednich warunkach, a jej proces produkcji nie może zostać skrócony. Jest to bardzo ważne, ponieważ w okresie dojrzewania liści powstają w nich charakterystyczne dla tej herbaty flawonoidy. W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, Pu-erh pijemy po jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej zdrowotnych właściwości. Sposób parzenia : 1 łyżeczkę herbaty na filiżnakę zalać przegotowaną wodą, parzyć ok. 3-5 minut.