Rzetelna Firma

  Herbaty czarne

herbaty białe herbaty żółte herbaty zielone
herbaty czerwone herbaty czarne herbaty aromatyzowane
--> Kup herbatę! <--

Herbata czarna to herbata całkowicie sfermentowana. Poddawana jest pięciostopniowemu etapowi obróbki:sortowaniu, więdnięciu, zwijaniu, fermentowaniu i suszeniu. Posiada intensywną barwę, smak i aromat. Jest najbardziej popularną i lubianą herbatą na całym świecie. Działa orzeźwiająco i pobudzająco. Biorąc pod uwagę całą światową produkcję, ponad 90% to herbaty czarne, występujące w wielu odmianach.

Ich walory zależną od regionu, w którym są produkowane oraz przyjętego sposobu obróbki. Herbaty gorszych gatunków często uszlachetnia się aromatami kwiatów i owoców. Herbaty czarne dzieli się ze względu na stan rozwoju liści podczas zbioru ( tj. z całych liści, łamanych - "Broken", okruchów "fanning" lub pyłu "dust") oraz kraju uprawy.

Według kolejności zerwanych liści herbatę klasyfikuje sie następująco:
• Tips - herbata otrzymywana z nierozwiniętych pączków liściowych, stanowi najlepszy sortyment,
• Flowery Orange Pekoe - FOP - z nierozwiniętych pączków liściowych i pierwszych liści,
• Orange Pekoe - z drugich liści,
• Pekoe - z trzecich liści,
• Pekoe Souchong - z czwartych liści,
• Souchong - z pozostałych liści

Assam - to indyjska bardzo dobra herbata charakteryzująca się długimi, dużymi liśćmi z mnóstwem złotych tipsów o aromatycznym smaku. Z upodobaniem sięgają po nią Anglicy, z uwagi na ciemny napar chętnie pijana z mlekiem.
Sposób zaparzania: 1 czubatą łyżeczkę na filiżankę Zalać białym wrzątkiem i parzyć około 3-4 minut do uzyskania złotobrązowego naparu.

Darjeeling - indyjska herbata pochodząca ze zboczy Himalajów, zbierana od kwietnia do października, ceniona przez koneserów na całym świecie.
Ze względu na okres zbiorów liści wyróżnia się:
• First Flush (pierwszy kwietniowy zbiór),
• Second Flush ( zbiór z połowy lipca).
Herbata o lekko skręconych nieco otwartych liściach z niewielką ilością tipsów, o smaku bardzo śweżym, orzeźwiającym, perlistym nieco cierpkim. Uważana za jedną z najlepszych herbat indyjskich.
Sposób zaparzania: 1 czubata łyżeczka na filiżankę, zalać białym wrzątkiem i parzyć około 4 minut.

Yunnan - herbaty z prowincji Yunnan, rosną na wysokości powyżej 2000 m. Charakteryzują się dużymi, mięsistymi i gładkimi liśćmi. Herbaty lepsze jakościowo odznaczają się dużą ilością złotych tipsów. Herbata "Yunnan Black Tea" uznana i ceniona jest na wszystkich rynkach świata. Daje charakterystycznie łagodny, aromatyczny, lekko słodkawy smak. W przeciwieństwie do innych chińskich gatunków herbat można ją podawać z mlekiem.
Sposób parzenia: 1 płaska łyżeczkę na filiżankę, zalać białym wrzątkiem i parzyć 3-4 minuty do uzyskania złotobrązowego naparu.

Ceylon - herbata pochodząca ze Sri Lanki, jej delikatne czarne podłużne liście dają czerwonobrązowy napar. Aromatyczny, mocny smak orzężwi każdego, kto tylko jej spróbuje.
Sposób zaparzania: 1 płaska łyżeczka na filiżankę. Można ją pić z cukrem i mlekiem.