Rzetelna Firma

  Herbaty białe

herbaty białe herbaty żółte herbaty zielone
herbaty czerwone herbaty czarne herbaty aromatyzowane
--> Kup herbatę! <--

Ojczyzną herbat białych jest prowincja Fu-Tien. Herbaty białe to specjalność chińska. Uzyskuje się je wyłącznie z pąków liściowych. Pędy młodych liści, ukryte w omszałych srebrzystych otoczkach są starannie zbierane, a następnie poddawane tradycyjnej, całkowicie naturalnej metodzie więdnięcia i schnięciu . Rygorystyczne przestrzeganie tej metody wpływa na wygląd i bukiet smakowy tej herbaty.

Picie herbaty białej ma niemal mityczny wymiar a sączenie jej przynosi ukojenie. Zawiera ponadto najwięcej teiny, co sprawia , że ma bardzo silnie orzeźwiające i pobudzające właściwości.

Znane są główne odmiany herbaty białej :
Pai Mu Tan - to odmiana z tysiącletnią tradycją, "Pai" znaczy - biała a "Mu Tan" - peonia herbata odznacza się czystym, subtelnym - łagodnie kwiatowym - świeżym smakiem i żółto-pomarańczowym naparem. Jej liście są całe nieregularne z dużą ilością tipsów.
Sposób zaparzania: 1-2 łyżeczki na 1 filiżankę zalać przegotowaną wodą o temperaturze 85°C parzyć od 5 do 10 minut. Napar nie gorzknieje.

Yin Zhen - "srebrne igły" jej nazwa doskonale oddaje wygląd suszu. Wybrane jeszcze nie rozłożone liście i pączki nadają herbacie piękny klarowny wygląd i wyśmienitą jakość. Jej bardzo łagodny i świeży, lekko owocowy smak, może stanowić rarytas dla każdego smakosza herbat.
Sposób zaparzania : 1 czubata łyżeczka na filiżankę. Zalać przegotowaną wodą o temperaturze około 70°C, parzyć około 5 minut. Napar nie gorzknieje.