Rzetelna Firma

  Herbaty aromatyzowane

herbaty białe herbaty żółte herbaty zielone
herbaty czerwone herbaty czarne herbaty aromatyzowane
--> Kup herbatę! <--

Osobliwością wśród herbat są herbaty aromatyzowane, tradycja ta wywodzi się z Chin. Podstawą do nich są zwykle niedrogie herbaty czarne: Lychee, Keemun, Black Tea OP, lub mieszanki tych herbat np. z dodatkiem Lowgrown Ceylon, a w przypadku zielonych - tańsza Sencha, Chun Mee. Do tego celu stosuje się wonne kwiaty jaśminu, róży, lawendy czy brzoskwinii.

Obecnie wytwarza się ponad sto wersji herbat aromatyzowanych, głównie w oparciu o aromaty identyczne z naturalnymi, natomiast liście, kwiaty, kawałki owoców w tych mieszankach stosowane są raczej ze względów dekoracyjnych i nie mają wpływu na smak naparu. W Europie moda na herbaty aromatyzowane zaczęła się w latach 60-tych, głównie za sprawą Earl Greya i herbaty dymionej. Do najbardziej popularnych należą:

Earl Grey - pierwotnie mieszanka herbaty Darjeeling, Assam, Ceylon, Keemun z dodatkiem herbaty dymionej, jaśminowej i zielonej aromatyzowanej olejkiem bergamotowym. Obecnie produkowana na skalę przemysłową. Swoją nazwę zawdzięcza angielskiemu lordowi, Charlesowi Greyowi który recepturę przywiózł z Azji.
Sposób zaparzania: 1 płaska łyżeczka na filiżankę, zaparzać 3 - 4 minuty.

Lapsang Souchong - produkowana na wschodzie Chin i Tajwanie - zwana herbatą dymioną - jest bowiem owędzana nad węglem drzewnym z korzenii chińskiej sosny. Używana do przygotowywania typowych mieszanek rosyjskich. Herbata ta charakteryzuje się dużymi, mięsistymi liśćmi, o bardzo intensywnym, mocnym, niekiedy gorzkim posmaku.
Sposób zaparzania: 1/3 łyżeczki na filiżankę przegotowanej wody, parzyć 2-3 minuty do uzyskania brązowego naparu.

Herbata jaśminowa - chińska herbata z dodatkiem kwiatów jaśminu. Specjalnie przygotowane listki herbaty ( mogą być czarne lub zielone ) miesza się z kwiatkami jaśminu zebranymi tuż przed ich rozwinięciem. Tak przygotowaną mieszankę pozostawia się na wiele tygodni w zamkniętym pojemniku. Kwiaty są usuwane kiedy herbata nabierze odpowiedniego zapachu, a do ozdoby dodaje się świeżych.
Sposób zaparzania : 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę zalać przegotowana wodą o temperaturze 95°C, parzyć od 3 do 5 minut.

Herbata różana - typowo chiński gatunek herbaty z dodatkiem kwiatów róży, których zapach przenika do naparu. Charakteryzuje się łagodnym, miękkim smakiem, który wspaniale harmonizuje z delikatnym aromatem róż.
Sposób zaparzania :1 łyżeczkę herbaty na filiżankę zalać przegotowana wodą o temperaturze 95° C, parzyć od 3 do 5 minut.