Rzetelna Firma

  Herbata

herbaty białe herbaty żółte herbaty zielone
herbaty czerwone herbaty czarne herbaty aromatyzowane
--> Kup herbatę! <--

Herbata [z łac. herba `zioło` thea <południowochińskie -te] camellia sinensis - gatunek rośliny z rodziny herbatowatych, krzew lub drzewo do 10 metrów wysokości, w uprawie do 1,5 metra. Do uprawy wymaga średniej temperatury około 20°C oraz duzej ilości opadów - około 2000mm.

Najważniejsze odmiany herbaty to chińska niska o skórzastych, krótkich liściach odporniejsza na niekorzystne warunki oraz odmiana asamska o liściach miękkich, dużych, o ciemnej, zielonej barwie przystosowanych do klimatu wilgotnego, której ojczyzną jest Assam w Indiach. Pierwsze zbiory liści herbacianych mają miejsce, gdy krzewy mają od 3 do 5 lat.

Z uwagi na to, że krzewy te szybko rosną należy je przycinać. Czas zbierania herbaty zależy od położenia plantacji, zbiory trwają zazwyczaj od połowy marca do listopada - średnio trzy razy w roku. Najlepszą herbatę wyrabia się z najmłodszych listków, zwykle są to dwa listki i pączek. Na wielu plantacjach zajmują się tym doświadczone zbieraczki, pracując ręcznie.

O uprawie herbaty wspomina się już w pismach chińskich z około 2000 lat p.n.e. W Japonii pierwsze wzmianki pojawiły się około 800 lat p.n.e., ale rozpowszechnienie herbaty nastąpiło od połowy XIX wieku, kiedy pojawiły się plantacje w Indiach, Cejlonie, a w XX wieku również poza regionami Azji, tj. w Ameryce Południowej a następnie w Afryce, głównie w Kenii.

Do 1930 roku głównym producentem były Chiny, później Indie i Ceylon i na te państwa przypadało około 60% udziału ogólnoświatowej produkcji. Obecnie herbata uprawiana jest w ponad 30 krajach świata; głównie w Chinach, Indiach, Birmie, Japonii, Wietnamie, Sri Lance, Kenii, Argentynie i Turcji.

Na świecie istnieje ponad 1.500 mieszanek herbacianych. O ich specyfice , klasie i jakości decyduje położenie plantacji, czas zbioru, wielkość liści, technologia przerabiania oraz składowanie suszu. Jest tak wiele gatunków i odmian herbaty oraz możliwości tworzenia z nich mieszanek, że my prezentujemy tylko podstawowy podział herbat . Są to :

herbaty białe
herbaty żółte
herbaty zielone
herbaty czerwone
herbaty czarne
herbaty aromatyzowane